Jeseniky
Klikněte pro změnu obrázků na zimní sezónu
Klikněte pro změnu obrázků na letní sezónu

Vaření

Stylově vybavený kuchyňský kout Vám nabízí možnost vlastního vaření. Přitom se můžete nechat inspirovat našimi tradičními českými recepty. Přejeme Vám dobrou chuÅ¥!

Polévky


Couračka

Ingredience
200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín

Postup
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka. Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přídáme máslo.






 

Chlebová polévka

Ingredience
2 hrsti kostiček tvrdého chleba, 1 kostka slepičího bujónu, špetka drceného kmínu, sůl, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 stroužky česneku, zelená petrželka

Postup
Do hrnce nalijeme asi litr vody. Dáme do ní chleba, bujón a kmín. Vaříme, dokud se chleba nerozvaří. V mléce rozšleháme celé vejce, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Ochutíme solí a rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme petrželovou natí. Komu v polévce vadí kousky rozvařeného chleba, můžeje před vlitím mléka s vejcem rozmixovat.






 

Houbová polévka se smetanou

Ingredience
300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka

Postup
Brambory oloupeme, nakrajíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdomíme zelenou petrželkou.





 

Hlavní jídla

Bramborák se zelím

Ingredience
1 kg syrových oloupaných brambor, 250-300 g kysaného zelí, 3 vejce, 3vrchovaté lžíce hladké mouky, velká hrst ovesných vloček, větší špetka soli, lžička majoránky, 5 stroužků česneku, olej nebo sádlo na smažení

Postup
Zelí scedíme a pokrájíme na drobnější kousky. Brambory nastrouháme najemno. Smícháme je se zelím, celými vejci, moukou a ovesnými vločkami. Osolíme, okořeníme majoránkou a rozmačkaným česnekem. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky z obou stran dozlatova.







 

Kuřecí rychlá a lehká pánev

Ingredience
3 kuřecí prsíčka, 300 g těstovin, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, grilovací koření, sladká paprika, oregano, tuk

Postup
Na kostičky nakrájíme dvě střední cibule a zpěníme je na tuku. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které okořeníme grilovacímkořením. Pod pokličkou podusíme doměkka. Mezitím se nám uvaří těstoviny, které vaříme jen 2/3 času z návodu. Po uvaření a scezení je přidáme do pánve k masu a smícháme. Vajíčka rozklepneme do hrnku, osolíme, přidáme trochu sladké papriky a sušeného česneku a po rozmíchání nalejeme do pánve. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a oregenem. Přiklopíme pokličkou a necháme na plotně, dokud vejce neztuhnou (5-10 min). Doporučujeme podávat mírně vychladlé, až se sýr přestane natahovat.




 

Houbový guláš

Ingredience
miska hub, 1 cibule, česnek, drcený kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránka, hrst mouky, 1 masox, mletá sladká paprika, houbový bujon, olej

Postup
Odvážíme si stejné množství cibule a česneku. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky. Houby očistíme a necháme chvilku namočené ve vodě pro zbavení se nečistot. Cibuli necháme zesklovatět na tuku společně s česnekem. Přidáme papriku a poté houby. Trochu podlijeme. Přidáme podle chuti sůl, pepř a kmín.  Necháme dusit, dokud se voda nevypaří. Poté houby mícháme a zároveň jemně posypeme moukou. Podlijeme vodou a necháme povařit. Přidáme kostku masoxu a podle libosti kostku houbového bujonu. Na závěr přidáme majoránku. Podáváme s chlebem.



 

Pradědovo tajemství

Ingredience
4 vepřové kotlety bez kosti, 1 sklenice zeleninového leča, 1 cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl, pepř, oregano, feferonky, 8 topinek

Postup
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme naněm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na talíř. Do výpeku napánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí.Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa hustě posypeme sýrem. Ozdobíme feferonkou.




 

Tvarohové knedlíky s borůvkami

Ingredience
Těsto: 250 g tvarohu, 1 celé vejce, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, trocha soli
Omáčka: borůvky, 1 dl vody, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžička solamylu

Postup
Zpracujeme těsto. Pokud je řidší, přidáme strouhanku. Necháme 20 minut odležet a pak děláme kulaté knedlíky, které neplníme! Vaříme 3-5 mintu podle velikosti knedlíku, po uvaření dáme na talíř, rozpůlíme a polejeme borůvkovou omáčkou.
Borůvková omáčka: borůvky dáme do kastrolu, podlejem vodou, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Přidáme máslo, v hrníčku rozmícháme sloamyl s vodou a omáčku zahustíme.




 

Recepty na pstruhy

Pstruh po otavsku


4pstruzi, hladká mouka, 2 lžíce másla, 200 g čerstvých hub, lžička sardelové pasty, 2 dl bílého vína, kelímek smetany, citrónová šÅ¥áva, sůl

Očištěné a vykuchané pstruhy osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme na rozpáleném másle. Přidáme pokrájené houby a orestujeme je. Přimícháme sardelovou pastu. Podlijeme vínem a podusíme. Ke konci vlijeme smetanu, mírně dusíme a dochutíme citrónovou šÅ¥ávou a solí.Podáváme s bílým pečivem.








Pstruh dušený s česnekem


4 pstruzi, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla, sůl, citrónová šÅ¥áva, petrželka, olej na smažení, 100 ml horké vody

Česnek utřeme se solí a máslem, přidáme nakrájenou petrželku, zakapeme citrónovou šÅ¥ávou a promícháme s horkou vodou. Pstruhy osolímeze všech stran a opečeme na oleji. Pak je zalijeme česnekovou směsí,přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a 10 minut ještě podusíme. Na talíři pstruhy přelijeme vypečenou šÅ¥ávou.







 

Pstruh na másle

4 pstruzi, máslo, rybí koření, olivový olej, sůl, sekané mandle

Vykuchané pstruhy omyjeme.Lehce osolíme a vnitřek vyplníme plátky másla. Poté okořeníme kořením na ryby. Rozehřejeme pánev (s poklicí), přidáme olej a pstruha smažíme asi 20 minut. V závěru smažení pstruha posypeme sekanými mandlemi. Hotového pstruha zakápneme citrónovou šÅ¥ávou a ihned podáváme. Vhodnou přílohouj sou brambory nebo bramborová kaše.





 

Pikantní pstruh po chalupářsku

4 pstruzi, 2 stroužky česneku, mletá paprika (pálivá), hřebíček, nové koření, anglická slanina, hladká mouka, olej

Vykuchané, omyté a utěrkou osušené pstruhy potřeme uvnitř i na povrchu směsí z česneku, soli a pálivé papriky. Ryba musí být doslova obalená. Do břišní dutiny každého pstruha dáme 3 tenké plátky slaniny, 2 kuličky nového koření a 3 hřebíčky. Takto připravnou rybu obalíme v hladké mouce a osmahneme na rozpáleném tuku po obou  stranách. Na talíři zdobíme kolečkem citrónu a kouskem petrželové natě. Podáváme s chlebem nebo bramborami.






 

Pstruh se žampiónovou náplní

4 pstruzi, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 šalotky, zelená petrželka, šÅ¥áva z 1/2 citrónu, sůl, pepř

Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, potřeme solí a citrónovou šÅ¥ávou uvnitř i zvenku. Na polovině másla lehce zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a orestujeme. Podle chuti je osolíme, opepříme a vmícháme jemně nasekanou petrželku. Směsí naplníme připravené pstruhy a sepneme jepárátky. Poté je dusíme na zbytku másla asi 20 minut (pod pokličkou). Na konci pstruhy odkryjeme, aby se na nich vytvořila kůrka.Podáváme s bramborami.