Jeseniky
Klikněte pro změnu obrázků na zimní sezónu
Klikněte pro změnu obrázků na letní sezónu
 

Rybaření

Tady berou!
Jeseníky se pyšní nejen okouzlujícími horami, ale nabízejí Vám také pohled do hlubin průzračných řek, říček i rybníků, které jistě přilákají nejednoho milovníka rybaření.

Šumperk a okolí

Nádrže, přítoky Moravy a Desné nabízí pstruhové i mimopstruhové revíry.

Povolenky vydává: MO ČRS Šumperk
Kozinova 11, tel.: +420 583 212 071
 

Velké Losiny, rybník v areálu lázní

U rybníčku je půjčovna rybářských potřeb. Po výlovu si můžete ryby odnést nebo nechat připravit.

Kontaktní osoba: Dana Bláhová
Tel.: +420 583 248 398
 

Sobotín

Rybníček se nachází na konci obce, povolení na výlov ryb je celodenní. Pokud nemáte rybářské náčiní, za úhradu lze zapůjčit prut. Ulovené ryby si můžete nechat připravit k jídlu přímo v místě.

Kontaktní osoba: Dušan Juřík
Tel.: +420 605 752
 

Loučná nad Desnou, rybník Kocián

Rybník se nachází v centru obce. U břehu stojí stylová restaurace se zázemím pro provoz sportovního rybolovu. Za úhradu Vám zapůjčí rybářské náčiní. Na jednu povolenku můžete ulovit maximálně 3 ryby. K jídlu Vám je připraví přímo na Rybářské baště.

Kontaktní osoba: Antonín Kaláb
Tel.: +420 604 101 348

Recepty na pstruhy

Pstruh po otavsku


4 pstruzi, hladká mouka, 2 lžíce másla, 200 g čerstvých hub, lžička sardelové pasty, 2 dl bílého vína, kelímek smetany, citrónová šťáva, sůl

Očištěné a vykuchané pstruhy osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme na rozpáleném másle. Přidáme pokrájené houby a orestujeme je. Přimícháme sardelovou pastu. Podlijeme vínem a podusíme. Ke konci vlijeme smetanu, mírně dusíme a dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s bílým pečivem.






 

Pstruh dušený s česnekem


4 pstruzi, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla, sůl, citrónová šťáva, petrželka, olej na smažení, 100 ml horké vody

Česnek utřeme se solí a máslem, přidáme nakrájenou petrželku, zakapeme citrónovou šÅ¥ávou a promícháme s horkou vodou. Pstruhy osolíme ze všech stran a opečeme na oleji. Pak je zalijeme česnekovou směsí, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a 10 minut ještě podusíme. Na talíři pstruhy přelijeme vypečenou šťávou.







 

Pstruh na másle

4 pstruzi, máslo, rybí koření, olivový olej, sůl, sekané mandle

Vykuchané pstruhy omyjeme. Lehce osolíme a vnitřek vyplníme plátky másla. Poté okořeníme kořením na ryby. Rozehřejeme pánev (s poklicí), přidáme olej a pstruha smažíme asi 20 minut. V závěru smažení pstruha posypeme sekanými mandlemi. Hotového pstruha zakápneme citrónovou šťávou a i hned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.





 

Pikantní pstruh po chalupářsku

4 pstruzi, 2 stroužky česneku, mletá paprika (pálivá), hřebíček, nové koření, anglická slanina, hladká mouka, olej

Vykuchané, omyté a utěrkou osušené pstruhy potřeme uvnitř i na povrchu směsí z česneku, soli a pálivé papriky. Ryba musí být doslova obalená. Do břišní dutiny každého pstruha dáme 3 tenké plátky slaniny, 2 kuličky nového koření a 3 hřebíčky. Takto připravnou rybu obalíme v hladké mouce a osmahneme na rozpáleném tuku po obou  stranách. Na talíři zdobíme kolečkem citrónu a kouskem petrželové natě. Podáváme s chlebem nebo bramborami.




 

Pstruh se žampiónovou náplní

4 pstruzi, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 šalotky, zelená petrželka, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř

Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, potřeme solí a citrónovou šťávou uvnitř i zvenku. Na polovině másla lehce zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a orestujeme. Podle chuti je osolíme, opepříme a vmícháme jemně nasekanou petrželku. Směsí naplníme připravené pstruhy a sepneme je párátky. Poté je dusíme na zbytku másla asi 20 minut (pod pokličkou). Na konci pstruhy odkryjeme, aby se na nich vytvořila kůrka. Podáváme s bramborami.